Какво е
TED & TEDx?

TED дава възможност на световно-известни учени, дизайнери и иноватори да споделят идеите си със света.

TEDx пък е програма oт местни, самостоятелно организирани събития, които събират хора, за да споделят преживяване подобно на TED.

за TED

TED (Technology, Entertainment, Design) е медийна организация с нестопанска цел, посветена на разпространението на идеи, обикновено под формата на кратки и въздействащи лекции, обединени под мотото "идеи, които си струва да бъдат споделяни".

Започнала като четиридневна конференция в Калифория преди 30 години, TED прераства в подкрепа за тези идеи, които променят света, чрез множество инициативи. Годишната TED конференция кани изявени световни мислители и дейци, за да говорят 18 минути, а след това техните презентации са достъпни безплатно на TED.com. Сред TED говорителите са: Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Нандан Нилекани, сър Ричард Брансън, Даниел Канеман, Елизабет Гилбърт, Филип Старск, Нгози Оконджо-Ивеала, Изабела Алиенде, Сал Кан, Гари Каспаров, папа Франциск, Илон Мъск, Стивън Хокинг и други.

Годишната TED конференция се провежда всяка пролет във Ванкувър, в провинция Британска Колумбия, Канада. Медийните инициативи на TED включват TED.com, където всеки ден се публикуват нови TEDTalks и Отворения преводачески проект, който предоставя субтитри, както и възможността TEDTalks да бъдат превеждани от доброволци по целия свят на над 100 езика, и образователната инициатива TED-Ed.

Учредена е годишната TED награда, чрез която на изключителни личности се предоставя възможността да реализират своите идеи; TEDx, която предоставя на отделни личности или групи начин да създават местни самостоятелно организирани събития и програмата TEDFellows, която помага на променящите света иноватори от целия свят да станат част от TED общността и с нейна помощ да разширяват въздействието на своите забележителни проекти и дейности.

Следвайте TED в Twitter на twitter.com/TEDTalks или във Facebook на facebook.com/TED.

какво е TEDx?

В духа на идеите, които си струва да бъдат споделяни, TED създава програма, наречена TEDx , която следва именно този принцип.

TEDx е програма от местни самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED. TEDx събитията са планирани и координирани самостоятелно, единствено на базата на интересите и развитието на общността, а съдържанието и дизайнът на всяко събитие TEDx са уникални.

В своя интервю, кураторът на TED Крис Андерсън заявява: "Официално "x" в TEDx означава независимо организирано TED събитие - но по-скоро означава “умножено по TED”. Това е силата, която разпространи TED по цялата планета и успя да сформира толкова много общности.”

На нашето събитие TEDxSofia обединяваме видео лекции от TEDTalks и лектори на живо, за да запалим вдъхновена дискусия и да стимулираме създаването на условия за размяна на идеи. Конференцията TED предоставя общи насоки за програмата TEDx, но отделните TEDx събития, включително и нашето, се организират самостоятелно.