Нещоправене по време на изолация

Продължава да не ми се вярва, но сънят е реалност. Отвсякъде се чува, че за да ограничим разпространението е нужно да се изолираш. Но ние хората сме социални същества. Имаме нужда да общуваме, както с другите, така и със себе си и още повече имаме нужда от НЕЩОправене. Хоум офисът е нормалност, обаче липсата на каквито и да е варианти в свободното време е доста плашещо, особено за активни хора с динамично ежедневие и програма. Разбира се телевизорът е опция. Но не е в графата на нещоправенето, въобще. Аз лично нямам телевизор от повече от 10 години и не усещам липсата му, а когато съм в стая с такъв, даже не знам как да го пусна. Все пак оцелях до днес.

Та, ако и вие нямате телевизор, или пък искате освен социално да ограничите малко и потокът от информация за извънредните меки и случващото се, споделям няколко идеи за нещоправене в този така специфичен период. Идеята е да адресираме не само физическото здраве, което всички сме съгласни е от изключителна важност, но и нашето ментално и духовно, без което всъщност физическото или няма никакъв смисъл или рано или късно бива компрометирано. Разбира се списъкът може да е много по-дълъг и разнообразен, посланието тук е в тази така напрегната и непозитивна среда, да се опитаме да запазим човешкото и смисленото в себе си.

1. Посадете цвята и билки на балкона!

Пролетта е на прага и идва с цялото си очарование, зеленост и свежест. Поканете я на балкона си. Ако нямате балкон, може и на прозореца, ако няма и такъв вариант може да е във входа на блока или градинката пред него.

2. Поразчистете и освежете градинката пред блока. Винаги съм се чудила защо в малките градове и села пространствата пред къщите са оправени, цветни и красиви, а в София и другите големи градове това е рядкост, да не кажа изключение. Миналата година се опитах да почистя и освежа градинката до блока където живея под наем. Никой от съседите, които са собственици на жилища не се включи. Тези пространства, казват не са на някой, в същото време са общи. И не ги гледаме по 12 час на ден. Обаче като мина покрай такава цъфнала градинка така ми се пълни сърцето с…все хубави мисли и намерения.

3. Нещоправене с ръце – пъзел, плетене, бижута, рисуване, бродиране, пирография… списъкът може да е много, много дълъг, според възможностите, желанията, предпочитанията и усещането. Всяко едно от тях е нещоправене и освен красив резултат носи и такова омиротворение и смирение, като някои от най-дълбоките медитация и упражнения за ума.

4. Омесете хляб/питка! Месенето винаги ми е носило усещане за смисъл, пълнота и цялост.
Мирисът му в къщата пък може да направи всяко едно пространство по-уютно, топло и човешко. Може и да не ви се получи от първия път. Но смисълът на месенето не е в това колко вкусна и пухкава питка ще направиш, а как ще наречеш хляба, какво ще му поговориш и споделиш.

5. Потичайте в парка или си пуснете някоя серия упражнения на компютъра и тренирайте в къщи.

Няма нужда да обяснявам или цитирам всички изследвания, статистики и ползи от спортуването. Допаминът ви е гарантиран, тонусът е на лице, а и скоро идва лятото

6. Онази купчинка с книги:

Банално е, обаче колко често сме си казвали нямам време за четене. Ех да можех да прочета и тази книга. А и съм убедена, че всеки, добре де почти всеки, има една купчинка с непрочетени книги и всеки път като мине през книжарница си взема и тази

7. Пренаредете дома си:

Малко разместване и подреждане на мебелировката в друга композиция, могат да бъдат така свежа и симпатична промяна и усещане за ново и различно, която може да промени усещането и настроението ви.

8. Напишете писмо до себе си за след 10 години.

Разкаже какво се случва сега, как се чувствате, какво ви тревожи. Опишете как изглежда света днес и как ви се иска да изглежда след 10 години. Разкажете какъв сте вие днес и какъв искате да бъдете след 10 години

9. Поправете нещо в къщи.

Всеки има най-малко един развален контакт, вратичка, дръжка, шкафче, кранче и какво ли още не. Ако нямате инструментите да го поправите, питайте съседите. Чудесен повод да се запознаете с тях и да ги питате как са. Ако не знаете как, в интернет има толкова видеа, които могат да ви покажат. Това си е цяло нови хоби и умение, с което мое в последствие да се хвалите, че сте усвоили, докато сте били в онзи неприятен момент на социална изолация.

10. Обадете се на близките и им кажете, че ги обичате, ей така без повод и причина.

#ЩеСеСправим #ОстаниСиВкъщи

Автор на статията е Любомира Велчева от екипа на TEDxSofia.